24 Ocak 2013 Perşembe

simit ve açma



malzemeler:
3 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
yarım paket yaşmaya
aldığı kadar un.
simiti batırmak için pekmezli su ve susam
açma için tereyağı ve yumurta sarısı
yapılışı:
sıvılar karıştırılarak,şeker,tuz eklenir.un yavaş yavaş eklenerek ele çok yapışmayan bir hamur yapılır.mayalanmaya bırakılır.(eğer pizza yapmak istersek aynı hamura yarım paket margarin ekleyip yoğurmak lazım.margarini sonradan eklemek hamuru gevrek yapıyormuş)mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılıp beze yapılır.sonra bu bezeler,yaklaşık 10 cm boyunda kalın çubuklar yapılıp biraz dinlendirilir.dinlenen çubuklar elle yuvarlanarak inceltilip,uzatılır,iki ucu birleştirilerek birbirine dolanır,hepsi bitince pekmezli suya daldırılıp biraz beklenir,sonra bol susama batırılıp,elle çekerek genişletilir.tepsiye dizilir ve pişirilir.
açma ise bezeye biraz sıvıyağ dökülür,elle açılır,içine yumuşak tereyağı sürülüp,katlanır ve biraz bekletilir.sonra elle uzatlır ve simit şekli verilir.üzerine yumurta sarısı sürülüp pişirilir.

Hiç yorum yok: